Echte juwelen. Beste prijs. Grootste keuze.
Uw Juwelier voor edelsteen sieraden met certificaat
Alleen in de webshop: gratis verzending vanaf €49,-
NL: (+31) 02 049 901 58 BE: (+32) 03 228 49 17 klantenservice@juwelo.nl
Als nieuwe klant betaalt u geen verzendkosten
BLAUWE EDELSTENEN HET VOLLEDIGE OVERZICHT
Volgens vele onderzoeken is blauw de meest populaire kleur onder mensen – zowel voor vrouwen als mannen. Blauw vertegenwoordigt de lucht en de zee en heeft een koel en verfrissend effect op ons. Blauw staat voor objectiviteit, voorzichtigheid en duidelijkheid en geeft een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid weer, maar staat ook voor loyaliteit, betrouwbaarheid en empathie. Blauwe edelstenen in het blauw genieten een grote populariteit. De kleur blauw is niet alleen de lievelingskleur van veel mensen, hij komt ook in de natuur voor in veel verschillende nuances, variërend van diep violet donkerblauw tot delicaat lenteblauw.
toon alles minder
Filter
BLAUWE EDELSTENEN
In de mode is de kleur blauw een absolute allrounder, omdat hij goed samengaat met veel andere kleuren. Klassiek gecombineerd met wit of met delicaat of intens blauw, grijs, bruin, rood en roze in marine-look: alles is te combineren met de kleur blauw. Alleen met de kleur zwart en de kleur groen moet je wat voorzichtiger zijn! Kleur op kleur met verschillende tinten blauw werkt ook prima. Maar het maakt niet uit of het azuurblauw, koningsblauw, korenblauw, marineblauw of nachtblauw is: Er is geen blauwtint die niet in een edelsteen te vinden is! Sieraden zijn altijd de kers op de taart van elke outfit, want gekleurde edelstenen zetten specifieke accenten en ronden elke look perfect af.Onder de pastelblauwe tinten in mineralen en edelstenen, die zelfs bijna kleurloos kunnen lijken, zijn de meest opvallende hemelsblauwe topaas, sommige aquamarijnen, grandidieriet, angeliet, blauwe chalcedoon en andere kwartsen. Middelgrote blauwtinten komen vooral veel voor in saffier, kyaniet, larimar, lapis lazuli, sodaliet, Zwitserse blauwe topaas, apatiet, turkoois, indigoliet (de blauwe variant van toermalijn) en ratanakiri zirkoon. Saffier en kyaniet, Londense blauwe topaas, dumortieriet en spinel bevinden zich in het donkere spectrum. Er zijn ook andere edelstenen die niet per se zuiver blauw hoeven te zijn, zoals tanzaniet, dat naar violet neigt, en ioliet. Andere blauwe edelstenen kunnen een roodachtige tint hebben (ook tanzaniet), groen (aquamarijn, fluoriet, apatiet) of bruin (labradoriet, maansteen, opaal, parelmoer). De kleur kan soms ook worden afgeleid van de naam, zo komt de naam saffier van het Latijnse "sapphirus", wat is afgeleid van het Griekse "sappheiros" en de kleur "blauw" betekent. Kyaniet vertoont een cyaanblauw en de indigoliet presenteert een trots indigoblauw. "Lazu" komt uit het Perzisch-Arabisch en betekent "hemelsblauw". Het is te vinden in de namen van de blauwe mineralen lazuriet, lapis lazuli en lazuliet.Bijzondere blauwe edelstenen zijn labradoriet, maansteen en opaal. Door hun kristalstructuur vertonen ze indrukwekkende verschijnselen. De labradoriet maakt indruk met zijn iriserende kleurenspel met metallic glans, de zogenaamde labradorescentie. Dit wordt veroorzaakt door interferentie en reflectie van het licht bij lamellaire insluitsels. De maansteen vertoont een blauwachtig witte tint die adularescentie wordt genoemd. Deze eigenschap komt tot uiting in de naam, de zachte glans doet denken aan het lichtblauwe maanlicht. Opalen zijn er in alle kleuren en vormen. Kostbare opalen staan bekend om hun kleurenspel, een blauw kleurenspel is erg populair en begeerd. Maar er zijn ook doorschijnende opalen zoals de Andes opaal of de blauwe vuuropaal. De intensiteit van de blauwe tinten kan sterk variëren.
Drie blauwe edelstenen die opvallen:
Tanzanieten staan bekend om hun blauwpaarse kleur. Een puur blauw is bijzonder waardevol, terwijl tinten violet en rood bijzonder interessant zijn. Tanzanieten zijn pas sinds 1967 bekend en komen maar op één plek op aarde voor, aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. De deposito's zijn bijna uitgeput.
Hoewel saffieren in alle kleuren voorkomen, denken de meeste mensen automatisch aan de blauwe variant. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de beroemde blauwe Ceylon-saffier, waarvan een exemplaar is gezet in de verlovingsring van Lady Diana en Kate Middleton. "Saffierblauw" is zelfs een gevestigde term in de wereld van kleuren. Alle denkbare nuances zijn te vinden tussen de blauwe saffieren, van delicaat pastelblauw tot intens korenbloemblauw (de meest begeerde en waardevolle kleur) tot koningsblauw en nachtblauw. Sommige saffieren zijn zo donkerblauw dat ze bijna zwart lijken.
Wie op zoek is naar een blauwe steen, vindt zijn gading tussen de blauwe topazen. Dankzij moderne behandelmethoden zijn de meest uiteenlopende tinten blauw te vinden, de bekendste zijn de hemelblauwe topaas, Zwitserse blauwe topaas en Londen blauwe opaast.