Diamant Soort

Als gevraagd wordt wat uw favoriete edelsteen is, komt de diamant vaak als de grote winnaar uit de bus. Dit is geen verrassing gezien de vele miljoenen die in hun marketing worden gepompt. Slimme wereldwijde marketing en beroemde films hebben de diamant gemaakt tot een iconisch cultuursymbool dat zijn weerga niet kent. Kijk bijvoorbeeld naar de klassieker uit 1953 ‘Gentlemen Prefer Blondes’ waarin Marylin Monroe ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’ zingt of ‘Breakfast at Tiffany’s’ (1961) met Audrey Hepburn. Andere klassiekers omvatten Sean Connery als 007 in ‘Diamonds Are Forever’ (1971) waarvoor Shirley Bassey de onvergetelijke soundtrack zingt, het ultra-gewelddadige maar supercoole ‘Reservoir Dogs’ (1990) van Quentin Tarentino, Guy Ritchie’s ‘Snatch’ (2001) en ‘Blood Diamond’ (2006) met Leonardo di Caprio.

DIAMANT SIERADEN >

Naam

Het begrip 'diamant' is afgeleid van het Griekse woord 'adamas', dat 'onoverwinnelijk' betekent.

Chemische samenstelling van diamant

Kristallijne koolstof is het enige element waaruit diamant bestaat. Door de compacte atoomstructuur kunnen er geen sporenelementen, die bij andere edelstenen de kleuring veroorzaken, de diamant binnendringen. Kleurige diamanten danken hun kleur daarentegen aan borium, waterstof, stikstof of imperfecties in de kristalstructuur (kleurencentra). Natuurlijke kleurige diamanten zijn zeer zeldzaam, en de grote meerderheid heeft dus een kleurbehandeling ondergaan.

De chemische formule van deze edelsteen is C en de hardheid is 10. Het brekingsindices is 2,417 en deze steen heeft geen dubbele breking.

Herkomst

Volgens de overlevering werden diamanten al in het jaar 800 v. Chr. gewonnen in de destijds enige bron ter wereld in India. Pas in 1725 ontdekte men de ruwe edelstenen ook in Brazilië. Nieuwe vindplaatsen van diamanten zijn er bovendien in Rusland en Canada. Tegenwoordig is ongeveer 65 procent van de diamanten afkomstig uit Afrikaanse landen. De handel in zogenaamde 'bloeddiamanten' (diamanten die, meestal illegaal, worden gewonnen en verkocht in een oorlogsgebied om de gevechten te financieren) wordt bestreden middels door de overheid verstrekte herkomstcertificaten. Het door de Verenigde Naties ingevoerde ‘Kimberlyproces’ bestrijdt ‘bloeddiamanten’ door middel van een door de overheid gereguleerd systeem dat in 2000 is aangenomen door meer dan 40 landen. Alleen deelnemende landen kunnen legaal ruwe diamanten exporteren en alleen naar andere deelnemende landen.

Witte-Diamant
Blauwe Diamant

Geschiedenis van diamanten

De meeste diamanten zijn tussen 1 en 3,3 miljard jaar oud. In de loop der tijd ontstond een overvloed aan mythologische en esoterische toegedichte eigenschappen. De Griekse filosofen geloofden dat in diamanten hemelse geesten leefden. De Romeinen dachten dat diamanten tranen van de goden waren of splinters van vallende sterren. Hindoes geloofden daarentegen weer dat ze ontstonden door de bliksem die insloeg in stenen. Volgens de Joodse traditie zou een diamant die op een schuldige persoon wordt gericht, donkerder worden, terwijl zijn schittering zou toenemen als iemand onschuldig was. Van de middeleeuwen tot aan de renaissance werden aan diamanten uiteenlopende esoterische eigenschappen toegedicht die hielpen om dagelijkse problemen het hoofd te bieden. Bijvoorbeeld moed, onoverwinnelijkheid, kracht en deugdzaamheid. Verder zouden ze nachtmerries en boze geesten verdrijven, wilde beesten temmen, je huis tegen vuur beschermen en zelfs krankzinnigen kalmeren. De gewilde edelsteen diamant was tijdelijk maar beperkt verkrijgbaar, zo verordende Louis IX van Frankrijk (1214-1270) dat diamanten uitsluitend het domein waren van het koningshuis. Sinds de 15e eeuw hebben deze edelstenen langzaam maar zeker ook hun weg weten te vinden naar het gewone volk.

Eigenschappen van diamanten

De geboortesteen van de maand april kenmerkt zich door talrijke eigenschappen. Diamant is duurzaam (het hardste natuurlijke materiaal dat we kennen), heeft een verblindende schittering (reflectie van wit licht die wordt beïnvloed door het slijpsel, de kleur, de transparantie en de fluorescentie), een fantastisch vuur, (het vermogen om licht te splitsen in zijn componentkleuren), een spetterende scintillatie (lichtspel) en is bovendien ongelooflijk zeldzaam – aangezien maar liefst 80 procent van al het gewonnen diamant alleen geschikt is voor industrieel gebruik. Door zijn speciale hoek en proporties komen het vuur, de schittering en de scintillatie van een diamant het beste tot uiting in een briljantslijpsel. Dit slijpsel wordt weliswaar ook gebruikt voor andere edelstenen, maar werd speciaal ontwikkeld voor diamanten om hun eigenschappen specifiek te kunnen benadrukken. Het standaardaantal facetten is 57 (of 58 als het kollet ook wordt meegeteld). Diverse mensen hebben gewerkt aan de ontwikkeling van het briljantslijpsel, waaronder Vincenzo Perruzzi (een Venetiaanse slijper uit de 18e eeuw), Henry Morse (die in 1860 in Boston, Massachusetts, de eerste diamantwerkplaats van Amerika opende) en het Russische wiskundige genie, Marcel Tolkowsky (die lid was van een grote en machtige diamantfamilie en het slijpsel berekende dat nodig was voor het ideale ronde briljantslijpsel in zijn in 1919 gepubliceerde boek ‘Diamond Design’).

Als u een moment stilstaat dat de populariteit van diamanten bij het grote publiek, in het bijzonder voor verlovingsringen, hoofdzakelijk pas begon vanaf de jaren 50, dan is dit eigenlijk ronduit verbazingwekkend. Inderdaad, de ‘girl’s best friend’ en de geboortesteen van april heeft het allemaal. Leeftijd (de meeste diamanten zijn tussen één en 3,3 miljard jaar oud), duurzaamheid (ze zijn het hardste natuurlijke materiaal dat we kennen), verblindende schittering (reflecties van wit licht), fantastisch vuur (het vermogen om licht te splitsen in zijn componentkleuren), spetterende scintillatie (lichtspel) en, last but not least, de buitengewone zeldzaamheid, aangezien maar liefst 80 procent van al het gewonnen diamant alleen maar geschikt is voor industrieel gebruik. Er zijn één miljoen diamanten voor nodig om er één te krijgen van één karaat die van edelsteenkwaliteit is.

Rode Diamant
Fancy Cognac Diamant

Diamanten mogen dus gerust heel bijzonder genoemd worden. Er zijn daarnaast echter zoveel verschillende edelstenen zijn met hun eigen vorm, karakter en stijl. Het koninkrijk der edelstenen heeft eenvoudigweg veel meer te bieden dan mooie fonkelende, maar verder vrij eenvoudige witte edelstenen.

Maar wat veel mensen niet weten is dat diamanten ook voor komen in kleuren. Diamant wordt gevormd in de mantel in het hart van onze aarde en het ontleent zijn naam aan het Griekse ‘adamas’, wat ‘onoverwinnelijk’ betekent. Dit is zeker toepasselijk voor de hardste en één van de meest waardevolle van alle edelstenen. Dit is de enige edelsteen die bestaat uit één enkel element: een diamant is kristallijne koolstof, wat het een lang verloren familielid maakt vaan steenkolen en potloden. Gezien zijn unieke mineralogische eigenschappen is het niet verwonderlijk dat de diamant een encyclopedische hoeveelheid aan mythologische oorsprongen, toegedichte eigenschappen en esoterische kwaliteiten heeft.

Het probleem bij de verwerking van diamanten is dat de edelsteenslijper bepaalde hoeken moet gebruiken om de kenmerkende eigenschappen van de diamant te balanceren, waarbij vuur en schittering de grootste moeilijkheden veroorzaken. Beiden tegelijk maximaliseren is simpelweg onmogelijk. Het concept van een ‘ideaal’ slijpsel voor diamanten is simpel gezegd niet eindig.

Diamantvariëteiten

Naast de bekende kleurloze diamanten, die uiterst zeldzaam en dus ook duur zijn, bestaan er ook kleurige exemplaren (Fancy Diamonds), die bijvoorbeeld geel, blauw, bruin, rood of ook zwart kunnen zijn. De beoordeling van de kleur en de zuiverheid van een diamant werden gerangschikt in de kleur- en zuiverheidsclassificatie van het Gemmological Institute of America (GIA).

Ware kleurloze diamanten zijn zeer zeldzaam en worden hier ook naar geprijsd, terwijl bijna kleurloze diamanten of diamanten met een nauwelijks zichtbare secundaire kleur (bruin, grijs of geel) een stuk betaalbaarder zijn. Dus laat u niet overhalen om meer te betalen voor iets wat u niet kunt zien! Eén factor die de meesten verwart, is de impact van fluorescentie op de schittering en kleur van een diamant. Fluorescentie is de eigenschap van een materiaal om te gloeien in ultraviolet licht. Ongeveer één derde van de diamanten bezit deze eigenschap. Voor ons mag het dan onzichtbaar zijn, maar deze blauwe fluorescentie kan een gele diamant witter doen lijken dan deze is. Dit lijkt misschien een goede manier om geld te besparen, maar het probleem met fluorescentie is dat het ook de schittering van de diamant bij daglicht iets kan verminderen, wat een negatieve uitwerking heeft op de schoonheid.

Combineren

De diamant is de koning onder de edelstenen. Dit wonder van de natuur staat voor klasse, stijl en kwaliteit. Diamanten worden vaak gebruikt voor sieraden zoals ringen, armbanden en colliers. Een witte of doorzichtige diamant past het best bij donker of lichtgekleurde kleding. Echter bij blauwe diamanten past een kleurrijk outfit perfect.

Kleurloze Diamant

Verzorging van diamanten

De diamant kan normaal gesproken op normale wijze worden verzorgd en kan worden gereinigd middels stoomreiniging of ultrasone reiniging.

4 C’s Diamant

De diamant is zeer zeldzaam en staat voor luxe en kwaliteit. Er zijn verschillende eigenschappen die de prijs van een diamant bepalen. Deze staan ook wel bekend als de 4 C’s.

  1. Color (kleur)
  2. Carat (Karaat)
  3. Clarity (zuiverheid)
  4. Cut (slijpvorm)

Kleur (color)

De kleurloze diamant is de meest bekende diamanten variant. Over het algemeen wordt gesteld dat diamanten zonder kleur de hoogste waarde hebben als kleurtinten ontbreken. Bij gekleurde diamanten geldt dit uiteraard niet. Een opvallende kleur wordt door edelsteenliefhebbers als meer waardevol beoordeeld.

De waardering van kleurloze diamanten wordt beoordeelt aan de hand van een schaal. D t/m F worden als kleurloos beoordeeld, G t/m J als bijna kleurloos, K t/m M als licht kleuraccent, N t/m R als heel licht, S t/m Z als licht.

Om de kwaliteit van een kleurdiamant te bepalen wordt gewerkt met ijkstenen ook wel masterstones genoemd. Dit zijn diamanten die beoordeeld zijn door verschillende specialisten met diverse kleuren van de hoogste kwaliteitsgraad. Het is ook mogelijk om de steen te laten beoordelen door een fotospectrometer. Dit apparaat kan de eigenschappen van het licht meten in een bepaald gebied.

Diamant kleurenschema

Slijpvorm (cut)

Vaak wordt gezegd dat de slijpvorm geen direct invloed heeft op de prijs. Dit klopt echter niet. Aangezien de briljant geslepen diamanten over het algemeen de hoogste waarde hebben. Tegelijkertijd zijn er ook veel diamanten die in hartvorm of smaragd vorm zijn geslepen, waarvan de waarde boven de 10.000 euro ligt.

De kwaliteit van een geslepen edelsteen wordt bepaald door de kwaliteit van het slijpen. Het is belangrijk dat de vlakken van de diamant precies geslepen zijn. In veel gevallen betekent dit dat de steen symmetrische vlakken moet hebben.

Goed geslepen diamanten glanzen en hiervan zijn geen strepen van het polijsten te herkennen.

De verhoudingen van de diamanten moeten kloppen. Het achterste gedeelte (paviljoen), kroon (midden gedeelte) en tafel (vooraanzicht) moeten kloppen. Dit zorgt voor een optimale lichtweerkaatsing van de diamant.

Als een diamant een verkeerd snijpunt heeft, functioneert de reflectie van de steen niet goed. Als de verhouding niet klopt, kan de steen er ook dof uitzien en de schittering is juist de kracht van diamanten.

Zuiverheid (clarity)

Elke diamant is uniek en heeft een andere zuiverheid. Klein oneffenheden aan de zijkant worden ook wel insluitingen of vlekken genoemd. Veel onzuiverheden zijn niet te zien met het blote oog. Vaak is er een vergrootglas nodig om de imperfectie te herkennen.

Diamanten zonder insluitingen of imperfecties heel zelden voor. Deze diamanten worden aangeduid met loep zuiver. De zuiverheid van de deze type edelsteen is op te delen in 7 kwaliteitscategorieën.

  1. LC – loep zuiver – Geen enkele oneffenheid te herkennen
  2. VVS – hele hele kleine oneffenheden – Amper te herkennen met een loep
  3. VS – hele kleine oneffenheden – te herkennen met een loep
  4. SI – Kleine oneffenheden – gemakkelijk te herkennen met een loep maar amper met blote oog
  5. P1 – Kleine oneffenheden zijn lastig te zien met het bloge oog
  6. P2 – Zijn te zien met het blote oog maar hebben weinig invloed op de schittering van de steen
  7. P3 – zijn goed te zien met het blote oog en hebben invloed op de schittering van de edelsteen

Karaat (carat)

De karaat is een benaming om het gewicht van een edelsteen te benoemen. Het is overigens niet zo dat de waarde van diamanten met hetzelfde volume stijgt als het karaatgewicht. Om het correcte karaat te meten wordt er gebruik gemaakt van specifieke apparaten.

Over het algemeen hanteren diamant verkopers vergelijkbare prijzen. Het is wel zo, hoe groter een diamant is, hoe sneller de prijs stijgt. 2 kleine diamantedelstenen met hetzelfde karaatgewicht, zijn vaak minder waard dan 1 grote diamantsteen met hetzelfde totaal karaatgewicht.

Diamant slijpvormen

Vroeger werden diamanten voornamelijk briljant geslepen. De afgelopen jaren is er echter een trend te herkennen dat andere slijpvarianten aan populariteit toenemen waaronder hartvormig geslepen en druppelvormig geslepen

Brilant geslepen

Briljant geslepen diamanten zijn rond geslepen edelstenen met 57 facetten, ook welk vlakken genoemd. Vanwege de slijpvorm, hebben edelstenen met deze slijpstijl een ongekende schittering.

Prinses geslepen

De prinsesgeslepen diamanten staan bekend om de vierkanten vorm met gelijke vlakken. Deze slijpvorm wordt vaak gebruikt voor trouw-, verlovings- en vriendschapsringen.

Smaragd geslepen

Een diamant dat emerald geslepen is, is vierkant of rechthoekig. De hoekpunten worden bij deze slijpvorm afgeslepen. Dit levert een uniek effect op. De afgelopen tijd heeft deze slijpvorm snel aan populariteit gewonnen.

Triljant geslepen

Deze slijpvorm staat bekend om de driehoekige vorm. Deze edelsteenvorm is razendpopulair en wordt tegenwoordiger regelmatig gebruikt voor edelsteen ringen van Juwelo.

Kussengeslepen

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben kussengeslepen edelstenen de vorm van een kussen. Daarbij zijn de randen afgeslepen en dit geeft edelstenen met deze slijpvorm een uniek karakter.

Ovaal geslepen diamant

Diamanten met een ovaal vorm hebben een klassieke uitstraling. Bovendien is deze slijpvorm ideaal om de edelsteen een unieke look te geven. Ovaal geslepen edelstenen zijn hierdoor geliefd.

Druppelvormige diamant

Druppelvormig geslepen edelstenen worden ook wel peervormig geslepen edelstenen genoemd. De typische druppelvorm geeft een bijzondere karakter aan een edelsteen zoals de diamant.

Hartvorm geslepen

De afgelopen jaren is de vraag naar hartvorm geslepen edelstenen snel gestegen. Een edelsteen met deze slijpvorm wordt geassocieerd met romantiek en hartstocht. Hierdoor heeft Juwelo een grote collectie edelsteen sieraden met deze slijpvorm.

Sieraden met Diamant

Diamantsieraden in de webshop >

Naar boven

Gegevensbescherming

Om Juwelo optimaal te kunnen tonen en te verbeteren , maken we gebruik van cookies. Door op de knop "Accepteren" te klikken, kunt u akkoord gaan met het gebruik van cookies, afwijzen het gebruik van cookies of beslissen welk type cookies u wilt accepteren. Voor meer informatie over cookies, zie ons privacybeleid.

Accepteer
Bewerken
Trustpilot
Adrian Marton nu live