Naam
De naam jaspis stamt af van het Griekse en Latijnse 'iaspis', dat gevlekte steen betekent.
Chemische samenstelling van jaspis
Een jaspis is een sediment- of vulkaangesteente, dat voor 80 tot 95 procent bestaat uit siliciumdioxide. Zijn chemische formule is SiO2. Daarmee behoort jaspis tot de familie microkristallijne kwartsen. Zuiver jaspis is zeer zeldzaam. Door vergroeiingen met agaat en opaal, maar ook door bijmengingen van tot wel 20 procent (zoals kleigrond, ijzeroxide, ijzerhydroxide en mangaanhydroxide) schommelen de fysische waarden van jaspis vaak aanzienlijk.
Deze edelsteen heeft de chemische samenstelling SiO2. De hardheid van de Jaspis is 6-7 en de kristalvlakken zijn trigonaal. De brekingsindices is Ne 1,539-1,544, No 1,526 tot 1,535.
Herkomst van jaspis
Jaspis komt op veel plaatsen voor, maar wordt vooral gewonnen in India, Madagaskar en Mexico.
Combineren
De jaspis edelsteen staat bekend om de donkergele tot oranje bruine kleuren. Deze edelsteen is geliefd onder edelsteenliefhebbers en wordt hierdoor tegenwoordig steeds vaker in sieraden verwerkt zoals ringen, armbanden en hangers. Sieraden met deze edelsteen zijn uitstekend te combineren met warme kleuren zoals bruin, donkergeel en donkerrood.
Geschiedenis van jaspis
Jaspis is al lange tijd een gerenommeerde en gewaardeerde sieraadsteen en een populaire edelsteen voor amuletten. Deze steen wordt veelvuldig genoemd in de Bijbel en werd door de oorspronkelijke bewoners van Amerika gezien als symbool voor het 'bloed der aarde'. Daarom werd jaspis gezien als een van de meest geschikte edelstenen om de diepe, stabiliserende energiebanen van de aarde te binden.
Eigenschappen van jaspis
Het uiterlijk, de kleur- en variëteitenbandbreedte van jaspis is buitengewoon veelzijdig: gestreept, gevlekt, gevlamd – steeds afhankelijk van de hoeveelheid en verdeling van vreemde stoffen in het kristal. Daarnaast varieert de streepkleur tussen wit, geel, bruin of rood – afhankelijk van de chemische samenstelling, waardoor een echtheidscontrole nauwelijks uitvoerbaar is. De breuk is splinterig tot schelpachtig.
Sterrenbeeld
Deze steen hoort bij het sterrenbeeld Maagd. De rode jaspis hoort echter bij Schorpioen en Ram.
Verzorging van jaspis
Jaspis mag worden gereinigd met stoom, niet middels ultrasone reiniging.
Jaspis soorten
Jaspis komt voor in meer dan vijftig verschillende kleuren en patronen. Aan de diverse kwartsvariëteiten worden poëtisch-evocatieve betekenissen toegekend:
-
Zeejaspis
-
Luipaardjaspis
-
Dalmatiërjaspis
-
Peanut-jaspis
-
Noreena-jaspis
-
Rode jaspis
-
Pilbara-jaspis
-
Zonnebloemjaspis
-
Turtella-jaspis