
Labradoriet is een calcium-natrium-aluminium-tectosilaat en behoort tot de categorie veldsporten. De chemische formule van deze edelsteen is: (Ca,Na)(Si,Al)4O8. Deze edelsteen staat ook wel bekend als spectroliet en is dus een synoniem van labradoriet.
Naam van Labradoriet
De naam van de labradoriet is afkomstig van een schiereiland genaamd: Labrador, dit eiland is gelegen in Canada. In 1780 werd deze edelsteen op Labrador gevonden door een pater. Hij vond verschillende zwerfstenen met bijzondere kleuren en die bij het draaien veranderde van kleuraccent.
Eigenschappen Labradoriet
De kleur van labradoriet is grijs, wit, kleurloos tot lichtgroen en heeft een prachtige glans. Bovendien bevat de steen een bijzondere witte streepkleur.
Labradoriet is verkrijgbaar als transparante edelstenen (meestal kleurloos, oranje, rood of geel) en als ondoorzichtige of licht trans-lucente, rookgrijze variëteiten die hun karakteristieke labradorescentie op een mooie manier laten zien. Labradorescentie is het kleurrijke "lichtspel" dat wordt veroorzaakt door de edelsteenstructuur (d.w.z. anomalieën in het kristalrooster) door het licht in zijn spectrale kleuren te breken.
De snelheid van het licht bepaalt welke kleuren worden geabsorbeerd. Labra dorescence verschijnt als gekleurde reflecties langs de splijtvlakken wanneer het licht de edelsteen vanuit verschillende hoeken raakt. Het is meestal blauw, maar kan ook gouden, groene, violette of rode tinten aannemen. Spectroliet is een labradorietvariëteit die verschilt in het kleurbereik, de intensiteit en het aantal kleuren die in de labradorescentie voorkomen.
De directeur van de Geologische Dienst van Finland noemde het stenen spectroliet omdat het in staat was om licht te breken in zijn volledige kleurenspectrum. Oorspronkelijk werd de naam gebruikt voor Labradoriet uit Zuidoost-Finland, maar vandaag de dag geldt hij voor vergelijkbare edelstenen uit alle landen van herkomst. Anorthosite is een rots die rijk is aan labradoriet en wordt vaak gebruikt als een steen in de architectuur. Het wordt verkocht onder verschillende namen zoals "Blauw Graniet" of "Labradoriet Graniet" en wordt gebruikt voor keukenbladen, tegels, vensterbanken of gevelstenen. Individuele woon- of bouwelementen van Labradoriet rijke rotsen kunnen een spectaculair gezicht zijn wanneer de zon ze in de juiste hoek raakt: miljoenen Labradoriet kristallen breken hun stralen tot een schitterend kunstwerk gemaakt van licht en kleur. De factoren die de waarde van Labradoriet bepalen zijn de schoonheid, kracht en intensiteit van het kleurenspel en de kwaliteit van de snit. De grootste hoeveelheid Labradoriet op de markt is ondoorzichtig en vaak niet gefacetteerd, maar bol als een cabochon geslepen en hoogglans gepolijst. De transparante labradoriet is daarentegen meestal gefacetteerd en moet fijn, helder en oogzuiver zijn.
Eén regel: let op het detail en de kleurstelling binnen het gehele ontwerp. Als je eenmaal het model, kleur, transparantie en zuiverheid hebt beoordeeld, is labradorescentie het belangrijkste criterium voor deze edelsteen.
Samenstelling Labradoriet
De gemiddelde dichtheid van de Labradoriet is 2,69 en de hardheid is 6,5-7 op de schaal van 10. Deze steen heeft een onregelmatig kristalvlak, wat betekent dat vrijwel alle vlakken op de steen een ander oppervlak heeft.
Als lid van de plagioklaasveldspaatgroep is de labradoriet nauw verwant aan de maansteen, de zonnesteen en de Tibetaniet. De "metallische iridescentie" of "iridescentie" van de labradoriet wordt ook wel "labradorescentie" genoemd. De twee subgroepen zijn plagioklaas en alkaliveldspaat. Ze onderscheiden zich door hun calcium- en natriumgehalte, waarbij de meeste edelsteensoorten tot de plagioklaasgroep behoren. Edelstenen in de alkalivelden hebben dezelfde chemische samenstelling, maar verschillen in hun kristalstructuur. Belangrijk om te weten is dat veel veldspaat edelstenen er hetzelfde uitzien. Door veel verwarring over vergelijkbare composities en handelsnamen worden de verschillen vaak gepassioneerd besproken tussen experts. Ons advies is om me daar niet te veel van aan te trekken. Sommige veldspaat edelstenen zijn zo gelijkaardig van samenstelling dat zelfs gemmologische laboratoria ze moeilijk te onderscheiden zijn. Sommige boeken maken verwarrend genoeg geen onderscheid tussen edelsteen en mineraal.
Alle edelstenen zijn mineralen, maar niet alle mineralen hebben de drie kenmerken van schoonheid, zeldzaamheid en duurzaamheid die moeten worden gegeven om te worden beschouwd als een edelsteen. De gebruikelijke termen voor de Labradoriet zijn "Zwarte Regenboog" en "Flintstone" (de inheemse Amerikanen van Labrador gebruikten deze naam omdat ze geloofden dat de edelsteen mystieke en helende eigenschappen had). Een legende van de Amerikaanse oorspronkelijke bewoners zegt dat het noorderlicht (Aurora Borealis) ooit in de rotsen lag langs de kust van Labrador totdat een zwervende krijger de meeste van hen bevrijdde met een machtige worp van zijn speer. Een paar van de lichten bleven echter gevangen in de stenen en werden het juweel dat we nu Labradoriet noemen.
Edelsteenfamilie en soorten
De labradoriet behoort tot dezelfde edelsteenfamilie als orthoklaas, bronziet, amblygoniet en enstatiet.


Herkomst Labradoriet
Labradoriet is een edelsteen waarvan de prijzen sterk variëren afhankelijk van beschikbaarheid en kwaliteit. Labradoriet is te vinden in Australië, Canada, China, Finland, India, Mexico, Noorwegen, Rusland, Tanzania, de VS en Canada. Maar Madagaskar is 's werelds beste bron van hoogwaardige labradoriet. Malagassische labradoriet, voor het eerst gerapporteerd in 2007, wordt voornamelijk gewonnen in Soamiakatra in het Antsirabé district van de provincie Antanananarivo. Nog steeds een zeldzame exoot in de jaren dertig van de vorige eeuw, is labradoriet vandaag de dag een populaire edelsteen geworden. Dit is zowel te danken aan de voortdurende herontdekking van verschillende afzettingen als aan het unieke fascinerende kleurenspel, dat perfect harmonieert met vele edelmetaallegeringen. Labradoriet is een van de meest gewilde veldspaatvariëteiten, vooral in zijn zeldzame hogere kwaliteit. Voor experts ligt de ware magie van dit prachtige juweel in Labradorescentie.
Labradoriet combineren
De Labradoriet staat bekend om de prachtige schittering, hierdoor wordt deze steen vaak verwerkt in sieraden. Deze edelsteen verandert een beetje van kleur zodra de edelsteen gedraaid wordt. Vanwege de prachtige kleurtonen die variëren van grijs tot groen, is deze steen goed te combineren met verschillende kledingsstijlen.