Naam
De naam 'marcasiet' wordt ten onrechte gebruikt voor een edelsteen die eigenlijk 'pyriet' heet. De reden daarvoor is de optische overeenkomst tussen deze beide mineralen, waarbij de echte marcasiet niet als sieraad wordt gedragen. Deze kan namelijk uiteenvallen waarbij zwavelachtige zuren vrijkomen. Het begrip 'marcasiet' verwijst naar een oude provincie in het noordoosten van Perzië (het huidige Iran), 'Marqashith'. De naam 'pyriet' daarentegen stamt uit het Grieks en betekent 'vuur'. Met deze betekenis wordt verwezen naar het effect waarbij vonken ontstaan door de edelsteen tegen vuursteen of ijzer aan te slaan.
Chemische samenstelling van marcasiet
Marcasiet (pyriet) is een ijzersulfide met messinggele of grijsgele kleur. De opake (ondoorzichtige) edelsteen veroorzaakt de karakteristieke insluiting in lapis lazuli en verleent elk exemplaar zo zijn eigen karakter.
Herkomst van marcasiet
Marcasiet kan worden gevonden in Peru, Bolivia, Mexico, Roemenië, Zweden, Spanje en de Verenigde Staten. Juwelo haalt deze edelsteen uitsluitend uit Oostenrijk.
Geschiedenis van marcasiet
De typische metaalachtige glans van marcasiet zorgde er ooit vaak voor dat het werd verward met goud. Daarom werd deze edelsteen ook wel 'klatergoud' genoemd. Nu zullen vakmensen deze vergissing echter niet vaak meer maken.
Sieraden met marcasiet waren vooral zeer populair in Victoriaans Engeland. In die tijd werd marcasiet meestal geslepen in ronde of vierkante vormen en in een pavézetting geplaatst, zodat de afzonderlijke steentjes fonkelden als kleine diamantjes.
Eigenschappen van marcasiet
De opake marcasiet onderscheidt zich door zijn goudachtige kleur en een metaalachtig glanzend oppervlak, wat hem tot een gewilde edelsteen voor sieraden maakt.
De markasiet wordt vaak gebruikt als element van een sieraad. De bijzondere marcasieten hebben een uniek karakter met een prachtige glinstering.
Verzorging van marcasiet
Marcasiet kan worden gereinigd met stoom of middels ultrasone reiniging.